Selecteer een pagina

Echt gesprek raakt waarden

6 jan 2017

Het echte gesprek:

Het was een jongeman die in een Duitse talkshow Angela Merkel confronteerde met de vraag wanneer hij met zijn man zou mogen trouwen. Hij bouwde zijn betoog op met complimenten over de manier waarop de bondskanselier haar rol vervult. Hij prees haar dat zij het symbool is van gelijkheid voor alle mensen. Als vrouwelijk president laat zij elke dag zien dat die gelijkheid er is. En dan stelt hij zijn briljante vraag. Angela kon geen kant meer op.

Een interessante communicatiecasus: Angela lukte het haar kernwaarde over ‘gelijkheid’ uit te dragen. Haar ‘publiciteitscampagne’ is daarin geslaagd. En vervolgens is de manier waarop een ze daadwerkelijk handelt, bepalend. Dus wilde ze die kernwaarde van haar imago niet verliezen, dan moest ze dus over haar eigen persoonlijke bezwaren heen stappen. Dus waar speeches, nieuwsbrieven en websites een beeld weten op te roepen en verwachtingen weten te scheppen is het het gedrag van de mensen of organisaties dat uiteindelijk doorslaggevend is in het bereiken van het gewenste communicatiedoel. Het wordt waargemaakt in de ontmoeting.

De overheid presenteert zich als transparant en voor de samenleving. Als een samenwerkende instantie die rekening houdt met alle belanghebbenden. In participatieprocessen wordt dit beeld aan de voorkant bevestigd. Wordt het in de praktijk ook waargemaakt? Zijn projectleiders en participatieve beleidsmakers zich bewust van de rol die zij daarbij hebben als het gaat om het waarmaken van verwachtingen? Wat leren we van Merkel? Succesvol zijn ze, wanneer zij in staat zijn echt de ontmoeting aan te gaan en niet hun eigen doel voorop te stellen. Daarvoor is persoonlijk leiderschap in participatie en communicatie nodig. Ik zoek net zo’n mooie voorbeelden als het Duitse homohuwelijk. Om met elkaar te leren hoe we als communicatieadviseurs in ons vak, dat persoonlijke leiderschap kunnen uitnodigen. Heb jij een voorbeeld waarbij de ontmoeting waarmaakt wat wordt beloofd? Wat was je rol als adviseur? Ik wil er graag de succesfactoren van verzamelen.