Selecteer een pagina

Nu is het genoeg!

 

Ineens heb je een gevoel in het gesprek waar gaat dit over? Of, …gaat dit nog over de inhoud? Je fronst je wenkbrauwen en in je onderbuik borrelt het gevoel op dat het gesprek niet meer klopt. Vertrouw op dat gevoel. En dan? Dan sta je dus voor de keuze het te laten gaan of er iets mee te doen. Als je het bewust laat gaan, is dat niet erg. Soms is dat gewoon een slimme strategie. Als je er iets mee wilt doen dan is de tip….De IK-boodschap. Of het nu in een zakelijk gesprek is of een gesprek met je opgroeiende puber. Begin het delen van je observatie over het gesprek met een IK. Ik merk dat ik ….gevolgd door wat je het geobserveerd. “Ik merk dat ik afhaak in dit gesprek.” En dan laat je het maar stilvallen. Of “Ik merk dat ik niet meer goed begrijp waar dit over gaat”. De valkuil van de IK-boodschap is de verpakte JIJ-BAK. “Ik merk dat jij maakt dat ik in slaap van bij dit gesprek”. Ik merk dat ik geïrriteerd of verdrietig raak door wat jij zegt. Dus denk er wel even over na voordat je je IK-boodschap inbrengt. “Ik merk dat ik me ineens verdrietig voel in dit gesprek”. Kan door de gesprekspartner als een JIJ-BAK worden opgevat. Daarin maakt de tone of voice wel een verschil en ook de instelling, de positie, waarmee een ander (en jij) in het gesprek stapt. Door de observatie te doen en mee te delen, trek je het gesprek naar een andere laag. Je brengt het gesprek naar waar het echt over gaat. Waar het voor jou op dat moment over gaat. Dus als de ander dan komt met een tegenbod..”jij maakt mij ook altijd”, boos,verdrietig..vul maar in. Kun je rustig antwoorden, “Dat is niet helemaal wat het is…Laten we samen onderzoeken waar dat gevoel bij mij vandaan komt, wat mijn aandeel hierin is. Wat raakt het bij mij?” Gebruik je gesprekspartner als spiegel en dat wat jullie samen te bespreken hebben: Dat waarover het echt moet gaan.